NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Zakaj je turno smučanje tako zelo privlačno?

Deli

Človek že od nekdaj močno hrepeni po neskončni svobodi. Moderni svet, v katerem igramo svojo vlogo, nam te vsekakor ne more predstavljati. Vsakodnevne obveznosti, zahteve in visoka pričakovanja so nekaj, kar človeka močno omejuje. Navkljub temu pa je na nas, da si določimo prioritete, in na nas, da si svobodo vzamemo na način, ki nam je najljubši.

In le kaj je lahko lepšega za človeka, ki ljubi naravo, gore in prostranstvo neskončne beline sveže zapadlega snega, ki kar kliče po tem, da bi v njem kot edini pustili svoje sledi? Sledi svobodnega človeka, ki je tam zato, da bi v svobodi užival in spoznaval njeno bistvo.

Več o turnem smučanju si lahko preberete tudi tukaj: https://www.extremevital.com/sl/blog/turno-smucanje

Turna smuka je doma v Sloveniji

Slovenci smo narod smučarjev in alpinizma. Izvrstno se znajdemo v objemu vršacev, ki nas že od malih nog kličejo k sebi. Turno smučanje je v Sloveniji sila popularno, zanj imamo na voljo kar nekaj sanjskih lokacij, se je pa potrebno na turno smuko seveda ustrezno pripraviti. Čeprav je vse slišati božansko in sanjsko, pa pri tem nikakor ne smemo biti neodgovorni.

Turne smuči Elan Ripstick 106

Turne smuči Elan Ripstick 106 (Extremevital.com)

Turno smučanje s seboj prinaša trenutke adrenalina. Med spustom po celem snegu in ječanju globokega snega pod nogami turnega smučarja se misli le-tega povežejo na drugo raven zavedanja. Kljub temu pa njegova pozornost ne sme biti niti za trenutek vprašljiva.

Ustrezna oprema za turno smučanje

Ker gre za precej drugačen način smuke, mora biti turni smučar tudi nekoliko drugače opremljen, kot je to v primeru klasičnega alpskega smučanja. Smuči so lažje od običajnih in širše, da dobijo lepšo plovnost v celem snegu. Tudi vezi so popolnoma drugačne od običajnih. Te morajo namreč omogočati ustrezne gibe smučarskega čevlja pri vzpenjanju.

Smučarski čevlji za turno smučanje K2 Mindbender 120

Smučarski čevlji za turno smučanje K2 Mindbender 120 (Extremevital.com)

Tako je. Na zasnežen vrh, od koder se spuščajo turni smučarji, ne vodijo nobene sedežnice ali vlečnice. Gre za prvinsko doživetje svobode na snegu, zato se je potrebno na začetek spusta povzpeti z lastnimi močmi. Da bi bilo to mogoče, mora biti nabor opreme turnega smučarja podoben spodnjemu:

  • smuči za turno smuko z ustreznimi vezmi,
  • ustrezni smučarski čevlji,
  • kože za turne smuči, ki omogočajo vzpon,
  • v primeru zahtevnejših razmer še dereze, cepin in plezalna vrv.

Varnost vedno na prvem mestu

Turno smučanje predstavlja vrhunec svobode na smučeh. To že, a hkrati pomeni smuko po neurejenih zasneženih površinah, kjer na turnega smučarja preži veliko nevarnosti. Narava turnih smučarjev je takšna, da so tam zunaj velikokrat sami. In če pride do nepredvidenih dogodkov, morda celo plazu, je življenjskega pomena, da ima pri sebi vso potrebno reševalno opremo:

  • lavinski nahrbtnik z zračno blazino,
  • prvo pomoč,
  • lavinsko žolno,
  • sondo in lopato.

Pa za trenutek predvidevajmo, da ima mobilni telefon danes že vsakdo pri sebi.

Turno smučanje in telesna pripravljenost

Za razliko od smučanja na klasičnih, urejenih smučarskih progah, terja turna smuka od smučarja precej več moči in znanja. Za začetek ga na vrh smučišča ne bo popeljala nobena vlečnica in se bo moral tja po celem snegu povzpeti sam. To vzame kar nekaj moči, ki pa je še kako potrebna kasneje pri spustu. Smučanje po celem snegu je sicer božansko, a fizično utrujajoče.

Lavinski set Pieps DSP Sport

Lavinski set Pieps DSP Sport: sonda, lopata in žolna (Extremevital.com)

Medtem ko možgani smučarja nadvse uživajo v beli poeziji naokoli letečega pršiča, pa mišice v telesu delajo s polno močjo. Adrenalin povzroči občutek ugodja in včasih se zdi, da človek zmore več kot v resnici. Zato mora biti turni smučar nadvse pošten do sebe in svojih sposobnosti, ter obenem paziti, da jih ne preceni.

Kako pričeti s turnim smučanjem?

Ni kakega zapisanega pravila, pri katerih letih naj bi se pričeli ukvarjati s to vrsto smučanja. Morda velja, da se turnega smučanja lotevajo smučarji srednjih let, a je v zadnjih letih opaziti nov trend, saj se za to izkušnjo svobode v smučanju odloča čedalje več mladih.

Kar bi vam vsekakor priporočili, je seveda to, da se pred odhodom na turno smučanje ustrezno pripravite. Pa ne govorimo zgolj o pravi opremi za turno smuko, ustrezna oblačila in zaščito. Tokrat vam na dušo polagamo še en zelo dobrodošel nasvet. Udeležite se kakšnega predavanja ali delavnice na temo turnega smučanja. Prisluhnite gorskim vodnikom, reševalcem in izkušenim turnim smučarjem. Tako se boste na vrh zasneženega pobočja odpravili precej bolj samozavestni in tudi bolj varno.

Pa veliko užitkov ob rezanju deviškega snega!