NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

3 vrste spletnega gostovanja, ki jih morate poznati

Deli

Ko se odločate za spletno gostovanje, morate biti pozorni na to, za katero se boste odločili. Najprej je potrebno dobro premisliti, za kaj točno potrebujete spletno gostovanje. Gre za manjšo, enostavno predstavitveno stran, ali pa večjo, zahtevno in opremljeno z različnimi aplikacijami, kjer potencialno pričakujete tudi veliko obiska?

Tudi v primeru zahtevnejše spletne trgovine, s katero mislite nastopiti v več državah, zbirati podatke kupcev in jim zagotavljati maksimalno varnost, je potrebno izbrati ustrezno spletno gostovanje. Pa tokrat povejmo nekaj več o treh vrstah spletnega gostovanja. Deljeno, VPS in namensko (ang. Dedicated) spletno gostovanje.

Deljeno spletno gostovanje

Pri deljenem gostovanju govorimo o najpogostejši obliki spletnega gostovanja. Tovrstna storitev je namenjena gostovanju več enostavnih spletnih strani na istem strežniku. V tem primeru gre za storitev, pri kateri vse spletne strani na istem strežniku uporabljajo iste vire, kot so procesor, prenos podatkov in prostor na disku.

Če načrtujete postavitev enostavne spletne strani, na kateri ne pričakujete večje mase hkratnega obiska, potem je deljeno gostovanje najugodnejša izbira za vas. Prednost storitve je vsekakor v ceni, prav tako pa vam ne bo potrebno skrbeti za vzdrževanje samega strežnika in programske opreme na njem.

VPS spletno gostovanje

Kratica VPS pomeni Virtual Private Server. Gre točno za to, kar piše, in sicer za osebni virtualni strežnik. To seveda ne pomeni, da boste najeli povsem svoj fizični strežnik, pač pa virtualni prostor na njem. Na VPS spletnem gostovanju bo vaša spletna stran postavljena v svojem virtualnem okolju, katerega vam ne bo potrebno deliti z ostalimi stranmi na istem fizičnem strežniku.

Če imate v načrtu postavitev zahtevnejše spletne strani, ki bo deležna velikega števila obiskovalcev, potem bo VPS gostovanje prava izbira za vas. Na razpolago boste imeli svoj virtualen prostor, kjer boste upravljali s celotnim paketom gostovanja, še vedno pa bo za vas ta izbira cenovno precej ugodna.

Namensko spletno gostovanje

Pri namenskem gostovanju pa govorimo o najzahtevnejši obliki spletnega gostovanja. Gre dejansko za vaš lasten strežnik v fizični obliki, na katerega boste lahko nalagali svojo programsko opremo in aplikacije ter v popolnosti skrbeli zanj. Pri namenskem gostovanju si prostora na strežniku ne boste delili z nikomer drugim.

Še ena posebnost te storitve je, da zahteva precej tehničnega znanja in vedno pripravljeno podporo. Na vas bo tako nalaganje programske opreme in upravljanje, zato boste potrebovali tudi kakšnega IT strokovnjaka, v kolikor niste sami vešči vsega. Se pa tovrstnega gostovanja poslužujejo podjetja in posamezniki z zares velikimi in zahtevnimi spletnimi stranmi.