NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Soda bikarbona in gospodinjska opravila

Deli

Včasih smo imeli doma vedno na zalogi sodo bikarbono. Morda se kot mladina takrat nismo zavedali njene moči in sposobnosti, a so zanje k sreči vedele naše mame. Če je ne uporabljate, boste verjetno težko verjeli, kaj vse je možno z njo početi.

Koristna je tako v gospodinjstvu za čiščenje in odpravo neprijetnih vonjav kot tudi v zdravstvene namene in za lepoto. Pomaga celo pri beljenju zob, a o tem kdaj drugič. Danes se bomo posvetili njeni uporabnosti pri gospodinjskih opravilih.

Soda bikarbona za bolj belo perilo

Vsi si želimo, da bi bile naše bele majice, srajce in druga bela oblačila po pranju še naprej bela. Žal temu večkrat ni tako, zato si pomagamo z različnimi belili, ki so polna kemije. Pa ste vedeli, da lahko pridete do bolj belega perila tudi s pomočjo sode bikarbone?

Soda bikarbona okrepi delovanje detergenta v pralnem stroju. Za maksimalen učinek dodajte približno pol skodelice sode bikarbone v boben perila. Na ta način boste prišli do bolj belega perila in postopoma celo zmanjšali porabo detergenta, kar bo vplivalo tudi na zmanjšanje stroška.

Soda bikarbona v boju proti vonjavam

Vam zaudarja v hladilniku ali iz koša za smeti? V hladilniku se znajdejo vse vrste hrane, od salam, sirov do ostankov kosila, zato se je neprijetnemu vonju tam nemogoče izogniti. No, ne če imate pri roki sodo bikarbono. Natresite je nekaj v manjšo posodico in jo postavite v hladilnik. Soda bo neprijetne vonjave vpila in vam zagotovila bolj prijeten vonj, ko boste naslednjič odprli vrata hladilnika.

Podobno lahko soda bikarbona pomaga tudi pri vonjavah iz koša za smeti. Čeprav tega redno praznite in čistite, pa še vedno prihaja iz njega nek neprijeten vonj. Posujte sodo bikarbono kar po dnu koša, preden vstavite čisto vrečko za smeti. Pomaga!

Temeljito čiščenje

S sodo bikarbono si lahko pomagate pri čiščenju madežev, ki gredo težko s posode ali pribora. Še posebej trdovratni so lahko kavni madeži ali tisti od čaja. V toplo vodo zamešajte nekaj sode bikarbone in nato očistite dele z madeži. Pri čiščenju si lahko pomagate s čisto ščetko.

Prav tako boste na takšen način uspešno očistili površino štedilnika, mikrovalovko in celo kuhinjsko pečico. Po končanem pomivanju v pomivalni stroj natresite pol skodelice sode bikarbone in vključite izpiranje. Pomivalni stroj bo čist kot že dolgo ne.

Blagodejen vpliv na roke

Soda bikarbona ima blagodejen vpliv na kožo vaših rok, zato jo brez slabe vesti vsujte v vodo, v kateri pomivate posodo.

Morda še en super trik za konec: če vam prsti zaudarjajo po česnu ali čebuli, jih zdrgnite s pasto iz sode bikarbone in vode.