NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Čemu so namenjeni WordPress vtičniki?

Deli

WordPress vtičniki ali angleško »plugins« so zelo dobrodošli pomočniki pri ustvarjanju spletne strani na izjemno priljubljeni platformi WordPress. Brez vtičnikov skorajda ne gre, na trgu pa jih je praktično nešteto, tako brezplačnih kot tistih plačljivih, ki ponujajo še več.

Če si trenutno še ne morete predstavljati, čemu so namenjeni WordPress vtičniki, recimo, da gre za podobno sorodno razmerje kot med pametnim mobilnim telefonom in aplikacijami. Te poskrbijo za to, da pametni telefon zares zaživi in se iz komunikacijske naprave prelevi v orodje s 100 in 1 rešitvijo.

Za kaj vse lahko uporabimo WordPress vtičnik?

Na kratko, za vse! WordPress vtičniki nam tako omogočajo vstavljanje kode za spremljanje analitike spletne strani, gostujočih oglasov, skrbijo za varnost spletnega mesta, njegovo hitrejše delovanje, preoblikovanje, zbiranje osebnih podatkov, … praktično je ni stvari, za katero ne bi obstajal WordPress vtičnik.

Eden izmed pomembnejših vtičnikov je tisti, ki nam omogoča optimizacijo spletnega mesta. Morda najpopularnejši med vsemi je Yoast SEO, preko katerega enostavno vnesemo META naslove in opise, ki so izrednega pomena, ko govorimo o optimizaciji spletne strani za iskalnike, kot je Google.

SEO vtičnik

Vtičnike lahko uporabljamo tudi za optimizacijo spletne strani.

Na voljo so tudi tako imenovani Page Builderji, ki močno poenostavijo postavljanje spletne strani. Pa takšni, ki nepridipravom po nekaj neuspelih poizkusih prijave onemogočijo nadaljnje poizkušanje vdora. Tudi spletne trgovine se v WordPressu postavljajo z vtičniki, daleč najbolj priljubljen je WooCommerce.

WordPress vtičniki za socialna omrežja

Želite na svojo WordPress spletno stran namestiti Facebook ali Instagram objave? Ni problema! Tudi za to obstajajo vtičniki, ki poskrbijo, da bodo obiskovalci vaše spletne strani vedno na tekočem z objavami na priljubljenih socialnih omrežjih. Poleg objav bodo znali poskrbeti tudi za deljenje vsebin z vaše strani na ta socialna omrežja.

Navadno vsaka tema, ki jo naložimo in jo pričnemo uporabljati, zahteva nekaj vtičnikov, nekatere pa samo predlaga. Vse to je seveda potrebno za pravilno in optimalno delovanje spletne strani. Potreba po dodatnih vtičnikih pa nastane ob samem postavljanju spletne strani, ko potrebujemo to in ono. Morda bi želeli kakšno tabelo ali vdelati dokument, kot je na primer PDF. Tudi za to obstajajo vtičniki.

WordPress vtičnike pa je potrebno izbirati pazljivo. V množici vseh se najdejo tudi nedodelani ali nekompatibilni z določenimi temami ali drugimi vtičniki, ki so že naloženi. Vedno je potrebno pred nalaganjem preveriti ocene uporabnikov, kolikokrat je bil vtičnik prenesen (več je bolje) in se o njihovi kvaliteti pozanimati še na kakšnem forumu.

WordPress vtičnike boste vedno potrebovali. Najsi gre za varnost, postavljanje, oblikovanje, dodajanje galerij in drugih vsebin ali pa SEO optimizacijo. Naši stari starši so znali reči, da za vsako bolezen roža raste, mi pa dodajamo, da je za vsako WordPress idejo že razvit ustrezen vtičnik.