NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kako se pripraviti na vzpon na Triglav?

Deli

Triglav je naš nacionalni ponos. V družbi je velikokrat slišati, da postaneš pravi Slovenec šele, ko si enkrat gor. Malo za šalo, nikakor pa ni šala osvojiti ta slovenski dvatisočak, ki se nahaja na nadmorski višini 2.863 m.

Simbol naše države, ki se nahaja v Julijskih Alpah, krasi tudi slovenski grb. Ogromno Slovenk in Slovencev ga skozi leto obišče, a vse prevečkrat ljudje vzpon na Triglav jemljejo preveč zlahka. Gre za zelo naporen vzpon, ki zahteva precej kondicije, pa tudi znanja in izkušenj iz sveta gorništva in hribolazenja.

Priprava na vzpon na Triglav

Nekaj opornih točk vam bomo predstavili kar v naslednji povedi. Dobro se fizično pripravite, založite se s potrebno opremo, zaščito, oblačili, obutvijo in se pozanimajte o sami poti, ki jo boste ubrali. Na Triglav namreč vodi več poti, nobena od njih pa ni ne lahka ne enostavna. Spoštujte gore!

Če ste redni pohodnik, boste hitreje v pravi formi za vzpon na Triglav kot popoln začetnik. Popolnim začetnikom tako ali tako ne bi svetovali, naj se podajo na tako zahtevno pot. Prej morate vsekakor ubrati več vzponov, ki bodo bolj primerni vašemu znanju in trenutnim fizičnim zmožnostim. Če ste eden tistih rekreativcev, ki so v precej spodobni formi, redno hodite v hribe, morda tečete, potem ste veliko bližje svojemu prvemu vzponu na najvišji slovenski vrh.

Poskrbite za ustrezno opremo

Triglav od plezalca zahteva še kaj drugega kot le fizično pripravljenost in trdno voljo. Vsekakor se na vzpon ne smete podati brez ustrezne opreme. Ta se od plezalca do plezalca razlikuje, odvisna pa je tudi od vremenskih pogojev na dan, ko se boste odpravili na pot. Vedno preverite vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate!

Kar je pri opremi potrebno označiti pod NUJNO, je naslednje:

  • Primerna obutev – tu govorimo o kvalitetnih čevljih za v gore, z dobro zaščito gležnjev in ustreznim podplatom.
  • Čelada – v gorah je ena največjih nevarnosti padajoče kamenje, ki jo nehote sprožajo planinci pred vami, zato je čelada obvezna.
  • Plezalna oprema – karabini, vrvi in drugo, kar sodi poleg glede na zahtevnost vzpona. O tem, po kako zahtevni poti boste šli, se morate seveda predhodno dobro pozanimati.
  • Nahrbtnik – v katerem naj bo nekaj za pod zob in pijača (brezalkoholna) ter primerna oblačila glede na vremenske pogoje. Vedno imejte na rezervi kakšno vetrovko.

Naj ne bo vaš primarni cilj osvojitev Triglava, pač pa varna vrnitev domov. Le s takšnim razmišljanjem in pravilno predpripravo boste lahko varno uživali v gorah, jih osvojili tako kot one vas in se varno vrnili domov. Najbolje je, da v gore ne hodite sami. Vedno imejte ob sebi nekoga, ki je v gorah domač in vam bo poleg družbe tudi v oporo.

Pred odhodom v gore se pozanimajte o kontaktnih številkah za primer nezgode in kako ravnati, če se ta pripeti. Gore so namreč nepredvidljive, poleg nezgode pa vam lahko zagode tudi nenadno poslabšanje vremena.