NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Ultrazvočni ali batni inhalator – katerega izbrati?

Deli

Inhalatorji so odlični pripomočki za dostavljanje zdravila v telo bolnika na neinvaziven način. Še posebej dobrodošli so pri zdravljenju oseb s pljučnimi obolenji in pri boleznih dihal na sploh. Ker gre za pripomoček, ki se lahko uporablja doma, je seveda nadvse dobrodošel tako za ljudi z opisanimi težavami kot tudi za terapije pri otrocih.

Prav najmlajše je namreč najtežje prepričati, da pogoltnejo tableto ali odmerek zdravila, ki ga potrebujejo. Z inhalatorjem je tako dostava zdravila v telo malčka precej enostavnejša in predstavlja manjši stres tako za otroka kot starša. In ne le za dostavo zdravila v telo. Inhalator je izredno uporaben tudi v primeru zamašenih dihalnih poti, kar se pri najmlajših pogosto dogaja.

Kateri inhalator izbrati?

Tokrat bomo govorili tudi o razliki med batnim in ultrazvočnim inhalatorjem. Batni inhalator deluje po Venturijevem principu, in sicer na stisnjen zrak. S pomočjo kompresorja se stisnjen zrak (običajno 6 do 8 litrov v minuti) pošilja z veliko hitrostjo skozi majhno odprtino. Na tej poti zrak zajame zdravilo, ki nato potuje vse do ustnika ali inhalacijske maske. Pacient vdihne manjše delce, ki tvorijo aerosol, večji pa medtem trčijo ob membrano in se vrnejo nazaj v rezevoar.

Ultrazvočni inhalator Me 120

Ultrazvočni inhalator Me 120 – Medigo.si

Princip delovanja ultrazvočnega inhalatorja je nekoliko drugačen. Kot primer lahko vzamemo ultrazvočni inhalator Me 120, ki je izredno tih in deluje s pomočjo piezoelektričnega elementa. Aerosol se v tem inhalatorju ustvarja z visoko frekvenčnimi vibracijami, ki se prenašajo na raztopino. Zdravilo do ustnika ali maske potuje s pomočjo ventilatorja, bolnik pa aerosol z zdravilom vdihne v pljuča.

Komu vse je namenjen inhalator?

V resnici zelo širokemu krogu uporabnikov, vse od otrok pa do najstarejših. Zdravljenje z inhaliranjem zdravila v aerosolu je posebej dobrodošlo pri obravnavi in zdravljenju dojenčkov in otrok, ki bolehajo za astmo ali bronhitisom. Prav tako se ravno pri tej skupini pojavlja največ prehladnih obolenj, grip ter zamašenih dihalnih poti.

Batni inhalator Me 110

Batni inhalator Me 110 – Medigo.si

Raznolik nabor inhalatorjev si lahko ogledate na https://medigo.si/prodajni-program/razne-naprave/inhalatorji/. Ti bodo zelo dobrodošli tudi pri starejših osebah ter kadilcih, ki imajo pogosto težave z izsušeno sluznico. Z uporabo inhalatorja se poskrbi za očiščenje dihalnih poti in uravnavanje vlažnosti sluznice, zaradi česar se uporabo inhalatorja kadilcem priporoča za stalno rabo.

Kdaj se uporablja inhalator?

Velika prednost posedovanja inhalatorja je, da v tem primeru na terapije z inhalacijo ni potrebno hoditi k svojemu zdravniku. Uporaba inhalatorja je namreč namenjena širokemu krogu uporabnikov, prav tako tudi za precej različne namene. Od dostave zdravil v telo pa do klasičnega »odmaševanja« zaprtih dihalnih poti pri otrocih in odraslih.

Inhalator se najpogosteje uporablja:

  • Za dolgotrajnejše zdravljenje bolezni dihal, kot sta astma in bronhitis.
  • Za vnos večje količine zdravil v telo.
  • Ko pacient ne more uživati drugih zdravil, kot so denimo antibiotiki.
  • V primerih, ko pacient ne more uporabljati zdravil v obliki razpršil.
  • Pri rehabilitaciji po bolezni dihal.
  • Pri klasičnem odpiranju dihalnih poti.

Kot vidite, ima uporaba inhalatorja zares pester nabor možnosti, pred nakupom pa se o tem vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom. Z veseljem vam bodo na vsa vaša vprašanja odgovorili tudi v spletni trgovini Medigo.si in vam ustrezno svetovali.