NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kako podaljšati življenjsko dobo vozila?

Deli

Vsaka stvar ima svojo življenjsko dobo in nič drugače ni z vozili. Vendarle pa lahko, kot podobno velja tudi za naše zdravje, življenjsko dobo vozila močno podaljšamo, če zanj pravilno skrbimo in ga vzdržujemo. V prvi vrsti tako, da za vozilo skrbimo po navodilih proizvajalca.

Tam je zapisano, za kaj in na kakšen način se lahko vozilo uporablja, kdaj je potrebno opraviti servis in podobno. Če bomo tudi sami dodali nekaj dodatne skrbi, nam bo vozilo služilo dolga leta. Ne glede na to, da ga bomo nekoč verjetno zamenjali, pa ga bo precej lažje prodati za dober denar.

Ne pozabite na redni servis

Dobri nasveti za avto so vedno doma na kakovostnem avtoservisu. Redno servisiranje in vzdrževanje vozila je ključno za njegovo dolgo življenjsko dobo. V skladu z navodili proizvajalca vozila redno menjajte olje in oljni filter, zračni filter, svečke in druge dele, ki se s časom obrabijo in ne zagotavljajo več polne funkcionalnosti.

Servis vozila

Z rednim servisom do daljše življenjske dobe vozila.

Poznamo mali in veliki servis, pri čemer malega opravljamo enkrat letno, velikega pa po navodilih proizvajalca. Prvi veliki servis nas običajno čaka pri 100.000 prevoženih kilometrih. Veliki servis je sicer nekoliko dražji, vendarle pa ne tako pogost. Hkrati je ključen za optimalno delovanje vozila.

Zmerna uporaba vozila

Vozite varno in previdno, saj prekomerno hitra in agresivna vožnja ter slaba nega vozila lahko povzročijo prezgodnjo obrabo in nepotrebne poškodbe. Ne le da s takšno vožnjo ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu, pač pa neizogibno skrajšujemo življenjsko dobo vozila.

Že samo vožnja po predpisih bo veliko pripomogla k podaljševanju te dobe. Vedno uporabljajte samo gorivo, ki ga priporoča proizvajalec vozila. Slabo ali napačno gorivo lahko povzroči obrabo motorja in pospeši njegovo staranje, v najslabšem primeru ga lahko tudi uniči.

Skrb za obrabljen material

Vozilo ima več ključnih delov, ki se s časom obrabijo, kot so denimo zavorne ploščice, pnevmatike, blažilniki in nekateri drugi deli. Redno pregledujte te dele in jih zamenjajte, ko je to potrebno. Seveda vas bo na to opozoril serviser, ki bo tudi uredil vse potrebno, a najprej morate vozilo na servis pripeljati.

Redna menjava pnevmatik

Tudi redna menjava pnevmatik vpliva na življenjsko dobo vozila.

Spremljajte delovanje vozila in ne omahujte z obiskom servisa, če zaslišite nenavaden ropot, šume ali druge zvoke, ki jih povzroča vozilo. V večini primerov bo hiter obisk servisa pomenil mnogo manjše stroške. Če ste v dvomih, vas lahko usmerijo tudi nasveti za avto, ki jih preberete na spletnih forumih za avtomobiliste in spletnih straneh različnih avtoservisov.

Imate garažo?

Če imate na voljo garažo, boste na ta način precej podaljšali življenjsko dobo svojega jeklenega konjička. Garaža pomeni veliko ur stran od močnih UV žarkov, dežja, snega ali toče. Vse to bo zmanjšalo možnost kakršnekoli poškodbe na vozilu.

V prvi vrsti poškodbe barve in laka, toča pa lahko pusti tudi sprva ne tako zelo vidne poškodbe, ki pa se kasneje izrazijo skozi rjavenje. Prav tako so za vaše vozilo obremenjujoče previsoke ali prenizke temperature. Tudi čiščenje vozila je ključno za njegovo dolgo življenjsko dobo. Uporabljajte avtopralnice, ki so znane po kvalitetnih krtačah in skrbi za vozila, doma pa avtomobil vedno čistite z ustreznimi čistili ter brezhibnimi gobami in krpami.