NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Vrste elektrod za ročno obločno varjenje

Deli

Varjenje je postopek spajanja dveh kosov kovine v nerazdružljivo celoto. Ker mora takšen material prenesti kar nekaj različnih obremenitev, je nujno, da je postopek izveden pravilno. Varilskih postopkov poznamo kar nekaj, a bomo danes govorili o ročnem obločnem varjenju.

Pri tem varjenju uporabljamo elektrode, ki nosijo vlogo dodajnega materiala. Taljenje elektrode poteka v obloku in tvori zaščitne pline, kar oblok ščiti pred zaščitno atmosfero. Dodajni material med drugim preprečuje nastajanje oksidne plasti, izboljša stabilnost gorenja obloka in tvori lahko odstranljivo žlindro.

Poznamo več vrst elektrod

Različne elektrode so si med seboj načeloma sorodne, saj vsebujejo materiale, ki so si precej podobni. Kljub temu pa se mora varilec pred pričetkom dela odločiti za tisto, ki bo nudila najbolj optimalen rezultat. Elektrode, ki jih uporabljamo pri ročnem obločnem varjenju, se delijo na:

  • celulozne,
  • rutilne,
  • bazične.

Kaj sploh je ročno obločno varjenje?

Kaj v splošnem je varjenje, vemo, povejmo pa, da gre pri ročnem obločnem varjenju za enega najbolj preprostih in vsestranskih postopkov v tem segmentu kovinsko obdelovalne panoge. Zanimivo, da tovrsten način varjenja lahko uporabimo praktično za varjenje vseh vrst materialov.

Ročno obločno varjenje

Ročno obločno varjenje z oplaščeno elektrodo.

Čeprav smo omenili, da gre za enostaven postopek, pa dodajmo še, da je varjenje na ta način primerno tako za manj zahtevne zvare kot za tiste najzahtevnejše. Prednost tega postopka tiči tudi v tem, da je primeren za varjenje na prostem in v zaprtih prostorih, saj pri delu ne nastajajo zdravju škodljivi plini.

1. Celulozne varilne elektrode

Celulozna elektroda je sestavljena iz rutila (TiO2), MgO, celuloze in natrijevega silikata. Prav slednji je odgovoren za to, da vse skupaj poveže v celoto. Posebnost teh elektrod je hitro strjevanje žlindre, zaradi česar so primerne tudi pri delu, ko je potrebno variti nad glavo.

2. Rutilne elektrode

Rutilne elektrode vsebujejo okrog 50 % rutila in se ponašajo s stabilnim gorenjem obloka ter debelejšim nanosom žlindre, ki jo je sicer razmeroma lahko odstraniti.

3. Bazične elektrode

Če smo predhodno omenili, da je ročno obločno varjenje enostavno, pa je potrebno dodati, da je varjenje po tem postopku z bazično elektrodo morda nekoliko bolj zahtevno. Ker zaščitni plini pri tej elektrodi niso na ravni celuloznih in rutilnih, je potrebno paziti, da je oblok čim krajši. Je pa končni zvar znan po izjemnih mehanskih lastnostih.

Bazične elektrode za varjenjeStrokovnjaki za varjenje pri nas so zagotovo v podjetju KOVINC d.o.o., kjer se ponašajo z vsemi vrstami storitev s področja varjenja, poleg ročnega tudi z robotskim. Kar bi še dodali za konec, pa je, da je potrebno biti pri varjenju previden in upoštevati vse varnostne ukrepe.