NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

5 nasvetov za vrtnarje začetnike

Deli

Vrtnarjenje je lahko izjemno sproščujoča dejavnost, dobra za vaše zdravje in počutje, ob tem pa boste poskrbeli tudi za zdravo, doma pridelano zelenjavo. Ukvarjanje z vrtom vpliva tako na fizično kot psihično zdravje. Ustvarjanje vrta terja nekaj načrtovanja in tehtnega premisleka, kaj želite z vrtom doseči.

Ni nepomembno, kje bo stal vaš vrt, ali pa denimo, kakšno zelenjavo se boste namenili gojiti. Če z vrtnarstvom šele pričenjate, pa vam bo vsekakor v pomoč spodnjih 5 nasvetov za vrtnarje začetnike.

1. Izberite ugodno lego vrta

V prvi vrsti morate misliti na to, da bodo rastline potrebovale sončno svetlobo. Vsaj šest ur sonca na dan jim bo močno koristilo, še bolj pa osem. Prav zato je še kako pomembno, da vrta ne gradite v senčni legi ali na prostoru, ki je obdan z morebitnimi stavbami ali drevesi, ki zakrivajo svetlobo skozi ves dan.

2. Načrtujte vsebino vrta

Sedite za mizo, vzemite list papirja, svinčnik in zapišite svoje želje. Pomislite najprej na to, za koliko oseb v gospodinjstvu želite pridelati zelenjavo. Potem pomislite, katere vrste zelenjave bi radi gojili. Kaj najraje vidite na svoji mizi, katere vrste solat in kaj najraje date v lonec za kosilo ali večerjo.

Za štiričlansko družino nekako velja, da zadostuje dobrih 20 kvadratnih metrov vrta. Načrtujte vrtnine po hranilni vrednosti, dodajte kakšna zelišča in preverite, kdaj se določene vrtnine sadi in pobira.

3. Ne pretiravajte z željami

Za začetek bo dovolj že, da si omislite dve ali tri vrtnine, se o njihovem gojenju podrobno pozanimate iz knjig ali na spletu in jim posvetite vso svojo pozornost.

Učenje o vrtnarjenju

Preden se lotite vrtnarjenja, na to temo preberite kakšno knjigo.

Načeloma se lahko učite prvih korakov vrtičkanja tudi brez vrta, kar na balkonu v večjih lončkih za rože ali koritih.

4. Pripravite si vrtnarsko orodje

Ob predvidevanju, da se z vrtnarjenjem šele pričenjate spoznavati, verjetno tudi nimate pravega in potrebnega orodja za urejanje vrta.

Na spletu boste zlahka našli nekaj nasvetov glede pravilne izbire vrtnarskega orodja, zagotovo pa boste potrebovali lopato za prekopavanje vrta, grablje, motiko, kakšno vedro in set za zalivanje. Tudi škarje za obrezovanje in zaščitne rokavice ne bodo odveč. Odvisno seveda od tega, kakšen vrt si boste omislili.

5. Jemljite urejanje vrta kot terapijo, ne kot obveznost

Vaš vrt bo najbolje uspeval, ko boste vanj zahajali in ga urejali iz ljubezni. Če se boste lotili vrtnarjenja iz drugih vzgibov in urejanje jemali kot zoprno obveznost, rezultat verjetno ne bo najboljši.

Dovolite si uživati v sadovih svojega dela in opazujte, kako napreduje vaš vrt. Z njim boste rasli tudi sami.