NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Zakaj investirati v toplotno črpalko?

Deli

Če so ljudje še pred časom z nejevero govorili o toplotnih črpalkah, se je to v zadnjih letih nekoliko spremenilo. Rezultati uporabnikov so pozitivni in čedalje več ljudi se odloča za namestitev toplotne črpalke v svoj dom. Tudi graditelji novogradenj imajo tovrstno investicijo velikokrat že v osnovnem načrtu.

Toplotna črpalka poskrbi za varčnejše ogrevanje prostorov kot tudi za ogrevanje sanitarnih voda. Kljub pozitivnim rezultatom pa je delež uporabnikov toplotnih črpalk pri nas še vedno razmeroma majhen. Deloma zaradi nerazumevanja delovanja deloma pa zaradi dokaj visokega vložka vanjo.

Se toplotna črpalka splača?

Odgovor na to vam lahko poda oseba, ki se ukvarja z vgradnjo toplotnih črpalk oziroma projektant strojnih inštalacij. Ta bo natančno pregledal načrte, pri tem upošteval vse parametre, ki sodijo k delovanju toplotne črpalke, in izračunal potrebne podatke. Znano je, da toplotne črpalke porabijo precej manj osnovne energije za obratovanje, kot je to na primer pri plinskih ali oljnih kondenzacijskih kotlih.

Se pa vgradnja toplotne črpalke priporoča predvsem pri novogradnjah, pri kateri so upoštevane vse točke za kvalitetno izolacijo, kot tudi pri stavbah, ki so bile kvalitetno obnovljene, še posebej z vidika energetske varčnosti in izolacije. Vgradnja toplotne črpalke v starejše stavbe, ki so energetsko potratne, ni smiselna, saj je vložek vanjo glede na rezultat previsok.

Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotna črpalka izkorišča razliko v temperaturi iz naravnih virov (zemlja, zrak, voda) in jo pomaga izkoriščati v namene cenejšega ogrevanja vode in prostorov. Na ta način lahko seveda zmanjšamo stroške za ogrevanje, saj se primerna temperatura v stavbi vzdržuje s pomočjo dovajanja toplote iz okolja, kjer je že shranjena (sončno segrevanje).

Najcenejša oblika toplotne črpalke je tako imenovana črpalka zrak – voda, a je hkrati tudi najmanj učinkovita. Tako se za družinske hiše najpogosteje uporabljajo črpalke tipa zemlja – voda, ki s pomočjo geovrtine izkoriščajo toploto zemlje.

Ali ste vedeli, da je lahko toplotna črpalka tudi edini vir ogrevanja v objektu? Je pa pri tem potrebno upoštevati dober vir toplote kot tudi samo izvedbo ogrevalnega sistema. V primeru, da vsem kriterijem po samostojnem ogrevanju s toplotno črpalko ne zadostimo, je vsaj v hladnejših obdobjih potrebno dogrevanje z dodatnim virom toplote.

Če razmišljate o vgradnji toplotne črpalke, se vsekakor posvetujte s strokovnjakom za to področje. Ta vam bo znal svetovati pravi tip toplotne črpalke glede na objekt kot tudi glede željo, kaj želite z njo doseči. Morda vas zanima zgolj ogrevanje vode, ki bo za vas na leto ob določenih pogojih kar do trikrat cenejše od ogrevanja s kurilnim oljem.