NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

5 odlik uspešnih podjetnikov

Deli

Človek, ki se odloči za podjetništvo, potrebuje precej različnih koščkov sestavljanke, da to na koncu tudi uspešno sestavi. Uspešen podjetnik ni le nekdo, ki so ga postavili na nek položaj in ga založili z vsem potrebnim. Uspešen podjetnik potrebuje znanje, voljo, srce in dobro idejo.

In ne le to. Pripravljen mora biti na žrtvovanje svojega časa, na žrtvovanje časa svoje družine in tudi na vzpone in padce, ki so del vsake podjetniške poti. Uspešen podjetnik potrebuje marsikaj. Mi pa si poglejmo izbor petih najpomembnejših odlik uspešnih podjetnikov.

1. Vizija

Uspešen podjetnik vsekakor potrebuje jasno začrtano vizijo. Poslovno pot, po kateri želi hoditi, in cilj na koncu poti, ki mu bo pripravljen slediti v dobrem in slabem. Sanjači navadno odpadejo prav zaradi nejasne vizije. Pred pričetkom poslovne poti mora imeti zato poslovnež kristalno jasno vizijo, kaj si želi v poslu doseči, kaj ga bo zadovoljilo in česa si nikakor ne želi.

2. Pogum in odločnost

Brez debate sta to dve izmed najpomembnejših karakteristik uspešnih poslovnežev. Morda kdo nima sreče ali pa ga nekje na poslovni poti ustavi kakšna nepričakovana ovira in ga spravi v obup.

Lastnosti uspešnega podjetnika

Ključni lastnosti uspešnega podjetnika sta pogum in odločnost.

Iz takšne situacije bo kot zmagovalec in kot feniks iz pepela vstal le poslovnež, ki v sebi nosi neizmerno dozo poguma in odločnosti, da mu bo uspelo. Vedno bo sledil svoji viziji, prepričan v končni uspeh.

3. Uspešen podjetnik je prilagodljiv

Kar pa nikakor ne pomeni, da se prilagaja okolici in zahtevam na vsak način. Prilagodljiv v smislu, da ve, kdaj mora nekaj storiti drugače, kot je načrtoval že zaradi tega, ker so se razmere spremenile. Prilagodljiv tudi v smislu, da ve, kdaj je potrebno v posel vložiti več od pričakovanega in kdaj prisluhniti kakšni konstruktivni in dobronamerni kritiki ter jo upoštevati.

4. Ambicioznost

Še ena od odlik uspešnega poslovneža je ambicioznost. To ne pomeni, da mora slepo slediti premici bogatenja na vsak način, ampak predvsem, da je potrebno svoje cilje prilagajati in na trenutke letvico postaviti še nekoliko višje.

Uspešen poslovnež se nikoli ne bo zadovoljil z doseženim, ampak se bo že v naslednjem trenutku vprašal, kako lahko stori to še bolje. Ambicije so v poslu nujne. Podjetja ne potrebujejo stagnacije, pač pa konstantno rast in razvoj.

5. Sposobnost sodelovanja in komunikacije

Nujno je, da poslovnež obvlada tako nivo poslovne kot tudi povsem človeške komunikacije. Na ta način bo prepričljiv v poslovnih krogih, kjer se bo dogovarjal za sodelovanje in se hkrati tudi povezal z ljudmi, s katerimi sodeluje.

Uspešen poslovnež ne sme biti nikoli tarča zlobnih jezikov, ampak navdih drugim, kako je potrebno delati in za uspeh podjetja dati vse od sebe. Uspešen podjetnik ne gre nikoli prvi iz podjetja, a navadno prvi vanj vstopa. Zaveda pa se tudi, da mora dober delavec prejeti primerno plačilo.

Prejšnji prispevek