NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kaj storiti, ko se pojavijo krči v mišicah?

Deli

Mišični krči se najpogosteje pojavljajo med izvajanjem športne aktivnosti. Izjemno pomembno je, da tedaj z aktivnostjo prenehate, mišico v krču pa poskušate zelo počasi raztegniti. S tem bo krč prej ali slej popustil. Mišico nato narahlo masirajte, z aktivnostjo po popustitvi krča pa lahko nadaljujete v zmanjšanem tempu. V primeru močnega krča dejavnost opustite in naredite daljši premor.

Krči v mišicah se lahko pojavijo tudi ponoči. Vzrok zanje ni nujno povezan s prekomernimi aktivnostmi, ki ste jih izvajali čez dan. Najpogostejši razlogi so stres, prehranske motnje, težave s hormoni, presnovo, elektrolitske motnje.

Kje se krči pojavijo najpogosteje?

Najpogostejši krči se pojavijo v mišicah nog: mečih, stegnih, prstih in podplatih. Krči so namreč pogostejši pri mišicah, ki potekajo skozi dva sklepa, ker se med dejavnostjo znajdejo v skrajšanem položaju. Zaradi “skrajšanih mišic” se zmanjša dejavnost Golgijevih kitnih organov. Posledično se poveča dejavnost motoričnih nevronov, ki stimulirajo mišično krčenje.

Kako preprečiti mišične krče?

Ko se pripravljate na določeno telesno dejavnost, jo načrtujte glede na svoje sposobnosti. Realna ocena telesne pripravljenosti in njeno upoštevanje je bistvenega pomena pri preprečevanju mišičnih krčev.

Za krče je običajno kriv hud napor. Mišice je treba nanj dobro pripraviti. Pomembno je, da mišice pred naporom primerno raztegnete. Pred vadbo si prav tako zagotovite dovolj elektrolitov, na primer magnezija. Na splošno pa posegajte po zdravi hrani, ki vključuje veliko sadja, zelenjave, žitaric ter oreščkov. Ne pozabite zaužiti tudi dovolj vode.

Več o preprečevanju mišičnih krčev: https://www.popolnapostava.com/misicni-krci-preprecevanje/

Mišični krči so pogostejši pri starejših osebah

Mišice se v procesu staranja krajšajo, zato se lahko veliko prej zakrčijo. V starostnem obdobju je posledično krčev v mišicah več, zlasti v nočnem času. Razlog za mišične krče v starosti so tudi elektrolitske motnje, ki so značilne za to obdobje.

Na splošno pa velja, da vsi ljudje niso enako izpostavljeni mišičnim krčem. Nekateri posamezniki se lahko izčrpajo skoraj do onemoglosti, pa krčev ne bodo dobili. Spet drugi krče v mišicah dobijo takoj, ko le malo precenijo svojo telesno sposobnost.

Kakšne so posledice mišičnih krčev?

Mišični krči so kratkotrajen pojav, ki mine dokaj hitro. V primeru močnejšega krča bolečino lahko čutite še nekaj dni, a dolgoročnih posledic mišičnih krčev ni.

Mišični krči pri nogometaših

Mišični krči so zelo pogosti pri nogometaših, običajno ob koncu tekme.

Če pa se krči v mišicah pojavljajo prepogosto, to lahko povzroči mikrotravme v mišicah. Vlakna v njih se natrgajo, zato mišice dalj časa povzročajo bolečino.

Le redko pa se zgodi, da ob izjemno močnem krču lahko poči celo kita.

Kateri so ključni sprožilci krčev v mišicah?

Znani so trije ključni sprožilci mišičnih krčev. To so kalcij, kalij in magnezij.

  • Kalcij je mineral, ki sodeluje pri procesu krčenja mišičnih vlaken. Če ga je v telesu preveč, se lahko soočate z mišičnimi krči.
  • Obratno velja za kalij. Nizek ali prenizek delež kalija je lahko razlog, da se ponoči zbujate zaradi hudih bolečin v mišicah oziroma da morate čez dan prekiniti s svojo najljubšo aktivnostjo.
  • Magnezij v sebi skriva največ potenciala, če želite premagati hude bolečine v mišicah. Predstavlja namreč snov, ki omogoča, da se mišična vlakna sprostijo ter na ta način poskrbijo za preprečevaje krčev.