NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Nordijska hoja – je priljubljena tudi pri nas?

Deli

Nordijska hoja je v zadnjih letih postala izredno priljubljena tudi pri nas. Le težko boste šli na sprehod kam v naravo, ne da bi srečali vsaj enega ali dva »nordijca«. Saj veste, pohodniki urnega tempa, ki pri tem spretno in v ritmu vihtijo pohodne palice.

Nordijska hoja prihaja iz Finske, tako zelo priljubljena pa je, ker je (ob pravilni izvedbi) odlična za zdravje, lotijo pa se je lahko ljudje različnih starosti in vsekakor ni finančno zahtevna. Je pa dobro vedeti, da je nordijska hoja precej več kot le sprehod s palicami. Za pravilno nordijsko hojo potrebujete nekaj malega predznanja.

Zakaj nordijska hoja?

V enem stavku, zato ker je zdrava in krepi celotno telo. Ob pravilni izvedbi nordijske hoje je tako v gibanje vključenih kar 90 % vseh mišic v telesu. Sliši se zelo obetavno! Morda boste pomislili, da lahko enako hodite tudi brez pomoči palic, a ni povsem tako. Palice so ravno prave velikosti in ergonomsko oblikovane, da človeka prisilijo v določeno gibanje, ki zajema precej daljše korake.

Ob samih daljših korakih pa je tu še večja hitrost, povišan srčni utrip, večja poraba kisika in na ta način seveda tudi večja poraba energije. Rezultati analiz v skandinavskih državah so pokazali, da je nordijska hoja kar od 40 do 50 % učinkovitejša od običajne hoje.

Kako se lotiti nordijske hoje?

V Sloveniji je nordijska hoja precej dobro zastopana. Imamo tudi Zvezo za nordijsko hojo Slovenije (ZNHS), ki vse zainteresirane pouči o vsem, kar je potrebno vedeti pred pričetkom hoje s palicami. Obstajajo tudi tečaji nordijske hoje in delavnice, na katerih se lahko poučite o tem, kako pričeti, kakšne palice potrebujete in kam se odpraviti na nordijsko hojo.

Kar se tiče opreme pri nordijski hoji, ne boste potrebovali ničesar pretirano dragega. Potrebujete le športne copate, oblačila in seveda ustrezne palice za nordijsko hojo. Te imajo ergonomsko oblikovan ročaj in poseben pašček za okoli zapestja. Konec palice je zasnovan tako, da se odlično prilega površinam, po katerih hodite. Za hojo po asfaltnih površinah je na voljo poseben gumijasti nastavek.

Kako izbrati palice za nordijsko hojo?

Najprej vsekakor potrebujete ustrezne palice, ki so različne dolžine glede na uporabnikovo višino. Tabelo z ustreznimi merami  boste z lahkoto našli na spletu ali pa se o podatku pozanimali pri prodajalcu. Prav tako bodite pazljivi pri izbiri materiala. Palice morajo biti lahke, a tudi trpežne.

Palice za nordijsko hojo

Palice za nordijsko hojo morajo biti prilagojene višini posameznika.

Na voljo sta dve vrsti palic za nordijsko hojo. Enodelne ali fiksne, ki se jih uporablja za hojo ali tek po ravnih predelih, in dvodelne, ki jih lahko prilagajate glede na sam teren, denimo pri vzponu na hrib ali sestopanju z njega.

Pravilna tehnika nordijske hoje

Pravilna tehnika je pri nordijski hoji izrednega pomena. Če želite izkoriščati kar največ mišic v svojem telesu in temu privoščiti kompletno vadbo, se morate držati nekaj osnovnih napotkov.

  • Palice morate vedno držati pod kotom poševno nazaj.
  • Koraki morajo biti daljši kot pri običajni hoji.
  • Pred vsakim odrivom mora biti palica dovolj pritisnjena ob tla.
  • Ob zamahu gre roka v ramenu tako daleč nazaj, da se poravna s palico.
  • Zamah roke in noge je vedno diagonalno nasproten.

Svetujemo vam, da si ogledate tudi video posnetek, ki smo ga nekoliko višje vključili v prispevek.