NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kako otroka privaditi na hribolazenje?

Deli

Če ste ljubitelj hribolazenja, boste svojo ljubezen vsekakor želeli prenesti tudi na svoje otroke. To je včasih prav zabavno in sproščujoče, spet drugič pa mogoče nekoliko manj. Vse skupaj bo močno odvisno od tega, ali si boste vzeli čas in razmislili, kako otroka privaditi na hojo v hribe.

Najprej se je potrebno zavedati starosti in fizične sposobnosti otroka. Če je otrok še majhen in nerad hodi kaj več kot nekaj deset minut po ravnem terenu, ga vsekakor ni dobro na silo zvleči v hribe. Nazadnje bi tako ali tako trpela vaša hrbtenica. Če je otrok še manjši in ga boste del poti nosili, naj bo vajen sedenja v nahrbtniku za nošenje.

Predstavite pot v hribe kot nekaj zabavnega

Zavedajte se, da je življenje za vašega otroka ena velika dogodivščina. Vsepovsod si želijo avantur, vi pa nečesa, kar jim bo odvrnilo pozornost od vseh tehnikalij, ki so dandanes na dosegu njihovih rok. Načrtujte pot v hribe skupaj z njim. Povejte otroku, da si želite premagati to pot skupaj z njim in da si želite njihove podpore. Dajte otroku vedeti, da vam je pomemben na vajini poti.

Hodite z otrokom najprej na bližnje griče, opravite srednje dolg pohod in testirajte, koliko zmore in ali si želi še več. Otroku dodelite lasten nahrbtnik, v katerem naj nese malico, vodo in kakšen prigrizek. S tem mu boste pokazali, da mu zaupate in da ga potrebujete ob sebi.

Če si boste izbrali kakšno znamenito lokacijo, se pozanimajte o legendi, ki govori o tistem kraju, če je morda ne poznate že sami. Otrok bo z navdušenjem vsrkal te informacije in se na izlet podal z lepim pričakovanjem. Zgodbe navdihujejo in tudi vzpodbujajo um h kreativnosti.

Pripravite si nekaj prikritih učnih lekcij. Razložite otroku, katere vrste dreves bosta srečala, morda divje živali. Poiščite tudi slike na spletu in mu pokažite, kako so videti določene vrste.

Varnost in oprema

Otrok se mora pred potjo zavedati, da je lahko hribolazenje predvsem čudovito in zdravo, a tudi nevarno, če se ne drži dogovorjenega. Navedite mu primer, ko se je otrok izgubil, ker ni ubogal staršev in je odtaval predaleč od njih. Poskrbite, da bo otrokova oprema kvalitetna in da ga ne bi denimo že na prvi poti ožulili čevlji. Slaba izkušnja jih lahko zaznamuje za v prihodnje, ko jim bo misel na hribolazenje povzročala boleče spomine.

Pri opremi za otroka vedno izhajajte iz sebe. Kar za v hribe potrebujete vi, bo potreboval tudi vaš otrok. Morda se ne boste spomnili, a zelo pomembna so lahko sončna očala, ki bodo otroku ščitila oči pred močnejšim soncem in mu olajšala korak v hrib. Konec koncev je vaš cilj, da se ima vaš otrok v hribih lepo in se bo z veseljem kasneje tudi sam podajal na pot.