NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Zakaj s tekom opraviti že zjutraj?

Deli

Ste tekač ali pa nameravate šele pričeti s tekom? V vsakem primeru gre za odločitev, ki vam bo korenito spremenila življenje na bolje. Boljše počutje, več energije in volje do dela. Miselni procesi se med tekom korenito izboljšajo, nove ideje pa prihajajo ena za drugo.

Kar je pri teku še lepega, je dejstvo, da zanj ne potrebujete veliko. Hlače, majico in športne copate za začetek. Vsekakor pa je pri teku potrebno upoštevati določene smernice in nasvete. Ob nepravilnem teku lahko pride tudi do kakšne neprijetne poškodbe. Tokrat se bomo posvetili  vprašanju iz naslova, in sicer zakaj s tekom opraviti že zjutraj?

Izboljšanje kvalitete spanja

Različne študije so v zadnjem času potrdile, da tek pozitivno vpliva na kvaliteto spanja posameznika. In to ne le tek kot tek, pač pa je pomembna tudi sama ura teka. Najbolje so se pri kvaliteti spanca odrezali prav tisti tekači, ki so s tekom opravili v jutranjih urah.

Je pa pri teku, kar se spanja tiče, enako kot pri hrani. Z obema opravite vsaj dve uri prej, preden zvečer ležete v posteljo. Torej, zakaj ne že navsezgodaj zjutraj za lep in sproščen dan?

Recite stresu adijo

Vsi se vsakodnevno soočamo z določeno mero stresa, ki negativno vpliva na naše zdravje in počutje. Nekateri bolj, drugi manj, a prav nihče mu ne more ubežati. Tek je izvrstno orodje za zmanjševanje stresa. Med tekom se bodo vaše misli prečistile, vse boste videli jasneje in nenadoma se vam bodo določeni zapleti zdeli popolnoma obvladljivi.

Najbolj vidno vlogo pri odpravljanju stresa igrajo predvsem endorfini. Gre za hormone, ki vplivajo na zmanjševanje bolečine in se sproščajo tudi med tekom. Skrbijo za splošno dobro počutje, hkrati pa vplivajo tudi na imunski sistem in upočasnjujejo proces staranja.

Ni slabo, kajne? Za dobro počutje pa si vsekakor želimo poskrbeti že nadvse zgodaj zjutraj, da nam je čez dan lažje.

Tudi po teku potrebujete hranila

Če ste mnenja, da je potrebno dovolj energije vzeti samo s seboj na tek, potem se motite. Po teku je izredno pomembna regeneracija, do katere pa pride le, če ima telo na voljo dovolj hranil, ki jih zanjo potrebuje. Po teku je, poleg tekočine, potrebno zaužiti tudi ogljikove hidrate. Kombinirajte ogljikove hidrate, zelenjavo in beljakovine.

Pri jutranjem teku bo vaša prednost, da si boste lahko privoščili konkreten zajtrk pred pričetkom delovnega dneva. Precej bolje kot loviti uro zvečer in se truditi, da s tekom in večerjo opravite dve uri pred spanjem.

Še ena prednost jutranjega teka je, da tek pozitivno vpliva na pretok krvi po telesu, kar pomeni, da bodo vaši možgani deležni več kisika kot sicer. Slednje pa močno vpliva na spomin, zmožnost učenja in zbranost.