NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

3 prednosti ročnega varjenja pred robotskim

Deli

Že res, da se danes vsa opravila in storitve avtomatizirajo, če je to le mogoče, a to še ne pomeni, da se je ročnim povsem iztekel čas. Enako velja tudi, ko je govora o varjenju. Robot za robotsko varjenje je že marsikje prevzel primat na področju varjenja.

Nič čudnega, saj gre za neutrudljivega delavca, ki lahko dela dan in noč, ne da bi pomislil na premor. Pri pa tem pa so prisotne tudi zelo majhne možnosti za napake, saj robot vedno znova ponovi povsem enak gib in posledično zvar. A še vedno obstajajo varilska dela, ki zahtevajo človeka, njegovo roko, misli in moč odločanja.

1. Varjenje na vseh lokacijah in položajih

Težko si predstavljamo robotsko varjenje na različnih lokacijah, ki se lahko večkrat dnevno tudi spremenijo. Vsekakor je za varjenje konstrukcij, ki se jih sestavlja in vari na določeni lokaciji, potrebna človeška roka. Varilec se mora znati prilagoditi posameznim situacijam.

Včasih to pomeni, da mora razmisliti o samem tehničnem postopku in ga po potrebi prilagoditi in kaj spremeniti. Prav tako je uporaba robotskega varilnika nemogoča v določenih situacijah ali na mestih, kamor lahko seže samo spretna roka izurjenega varilca.

2. Varjenje kompleksnih materialov

Ročno varjenje se bolje izkaže od robotskega tudi v primeru, ko je potrebno variti kovine, pri katerih je pričakovati možnost določenih težav.

Varilec tovrstne težave namreč predvidi že pred pričetkom varjenja in je nanje pozoren skozi celotno izvajanje postopka varjenja. V primeru, da opazi težave, lahko hitro odreagira in reši izdelek ter spremeni nadaljnji postopek varjenja.

3. Varjenje unikatnih izdelkov

Robotsko varjenje se izvrstno izkaže, ko je potrebno zvariti večje število izdelkov v povsem enakih serijah. To pomeni neutrudno ponavljanje vedno istih gibov in pri tem tudi vedno enakih zvarov. Vse skupaj pa seveda poteka v proizvodni hali pod budnim očesom operaterja.

Ko pa je potrebno zvariti unikaten izdelek ali večje število le-teh, pa je seveda precej bolj uporabno ročno varjenje. K temu delu je namreč potrebno pristopati s povsem individualnega vidika. Vsak kos je lahko nekoliko drugačen, kot tudi vsak var, ki ga varilec izdela.

Če smo nekaj povedali že o varjenju na terenu, pa omenimo še, kdaj robotsko varjenje prepusti mesto ročnemu v proizvodni hali. Izdelava in varjenje unikatnih ograj je že eden takšnih primerov. Pri unikatnem varjenju je bistveno to, da gre navadno za nekoliko drugačen izdelek, kar pomeni, da bi varjenje zelo težko avtomatizirali.

Brez ročnega varjenja enostavno ne gre

Dejstvo je, da robotika prevzema pobudo v masovni industriji, še posebej avtomobilski, a po drugi strani drži kot pribito tudi to, da človeško roko še vedno potrebujemo.

Dodajmo še, da je ročno varjenje najbolj vsestranski in preprost postopek, ko govorimo o združevanju dveh kosov kovine. Uporablja se za varjenje praktično vseh materialov kot tudi za izdelavo bolj ali manj zahtevnih zvarov.

Pozitivna lastnost ročnega varjenja je še, da lahko poteka tako v obratih kot na prostem. Med najpogostejše načine varjenja pa sicer štejemo MAG, MIG, TIG in točkovno varjenje.