NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kaj morate vedeti o zalivanju trave?

Deli

Lepo vzgojena trava okoli doma ali na vrtu je v ponos vsakemu lastniku. Vsi pa ne vedo, da se za tem skriva veliko opravljenega dela in tudi izkušenj. Travo je potrebno najprej posejati, gnojiti, ko zraste pa redno in pravilno kositi.

Čeprav so namere vedno najboljše, pa lahko napake pri vzdrževanju trave privedejo do precej negativnih posledic. V tokratnem članku se bomo posvetili vsemu, kar morate vedeti o zalivanju trave.

Trava potrebuje kar nekaj vode za uspešno rast. Ta je še kako potrebna v poletnih mesecih, ko so na sporedu daljša obdobja brez dežja. Travo je treba precej obilno zalivati, a hkrati paziti, da to počnemo ob pravem času. Zalivanje trave poleti, torej v času, ko je najbolj vroče (opoldne), se odsvetuje. Primeren čas za zalivanje trave poleti je tako zgodaj zjutraj ali pozno popoldne oziroma zvečer.

Še ena informacija, ki je zelo dobrodošla, ko govorimo o zalivanju trave, je, da ima trava korenine precej pri površju in tako ne more do vode, ki se nahaja pregloboko v zemlji. Prav zaradi tega se svetuje obilno zalivanje, nekje okrog 30 litrov na kvadratni meter površine.

Upoštevajte vremenske razmere

Pri zalivanju trave je potrebno upoštevati tudi trenutne vremenske pogoje. Pri tem je treba biti pozoren tako na padavine kot na temperaturo zraka. Kadar je poleti zares vroče, je potrebno travo zalivati vsaj dvakrat na teden. Prav tako je najbolje zalivati takoj po košnji. Najbolje je uporabiti nastavek za vrtno cev, ki bo ustvaril pršenje in s tem pripomogel k čimbolj enakomernemu zalivanju trave.

Za vse tiste, ki nimate časa za redno zalivanje trave, se priporočajo različni namakalni sistemi. Morda je kdo med poletjem enostavno dlje časa odsoten in nima nikogar, ki bi zalil njegovo travo. Namakalni sistem se bo vklopil ob določeni uri in poskrbel za pravilno zalivanje. Te sisteme se svetuje tudi zato, ker precej bolj natančno in enakomerno zalijejo celotno površino, pri tem pa porabijo le malo vode.

Zalivanje trave poleti

Poleti je potrebno zaradi vročine travo zalivati dvakrat na teden.

Dobro je vedeti, da se pri prepogostem zalivanju z manjšo količino vode pripeti zmanjšanje koreninske mase trave in se pojavijo druge, neželene vrste trav. Znak, da je potrebno travo zaliti, je povsem enostaven: če stopimo nanjo in se travni listi ne vrnejo v osnovni položaj, je potrebno zalivanje. Prav tako lahko izsušenost preizkusimo na način, da v zemljo potisnemo palico, ki mora skozi zemljo priti brez večjih težav. Ko palico izvlečemo, mora biti ta vlažna vsaj do 8 ali 9 centimetrov globine.

In zakaj se poleti zaliva ob urah, ko ni pretirano vroče? Enostavno zato, da kar se da zmanjšamo možnost izhlapevanja vode s pravkar zalite površine.