NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kako se spopasti z gripo?

Deli

Vsako leto se v istem obdobju pojavi povečanje obolenj v povezavi z gripo in prehladi. Tem se skorajda ne moremo izogniti, če prej nismo naredili kaj za preventivo. Vsekakor se priporoča cepljenje proti gripi, še posebej kadar govorimo o starejših osebah in bolnikih, ki trpijo za kroničnimi srčnimi in pljučnimi obolenji.

Ker pa se je težko v celoti izogniti stiku s prenašalci, ki včasih niti ne vedo, da so nosilci virusa gripe, se je potrebno temu stanju prilagoditi. Če za gripo zboli bližnja oseba, je nujno, da pazi pri kašljanju in se drži stroge higiene. Umivanje rok in razkuževanje ter uporaba lastne brisače.

Ustrezen takojšen odziv

Ker se gripa izredno hitro širi, je potrebno že ob prvih znakih poskrbeti za ustrezno mero zaščite. Oboleli za gripo je kužen 3 do 5 dni pred in po koncu gripe. Pri otrocih je ta meja 7 dni. Virus se najhitreje razširi na mestih, kjer se nahajajo večje skupine ljudi.

Sem spadajo predvsem šole, vrtci in zdravstveni domovi. Prav zato ni priporočljivo, da oseba, ki zboli za gripo, hodi v zdravstveni dom, če to ni nujno potrebno (kronični bolniki). Znano je, da zdravljenje gripe s protivirusnimi zdravili nima smisla, zato se je z njo potrebno spopasti doma na vse znane načine.

Blažitev simptomov gripe

Gripa s seboj prinaša kopico neprijetnih simptomov, ki se kažejo kot glavobol, povišana telesna temperature, vneto grlo in boleči sklepi. Vse skupaj pomeni precej slabo splošno počutje in brezvoljnost. Pomembno je, da si oboleli znižujejo povišano telesno temperaturo z antipiretiki (zdravila proti povišani temperaturi). Pomagate si lahko tudi s hladnimi obkladki.

Še eden od simptomov je lahko zamašen nos, ki je še posebej moteč v nočnih urah, ko zaradi tega ne moremo spati. V ta namen lahko v najbližji lekarni ali bolje založeni trgovini kupimo kapljice ali pršilo za odmašitev dihalnih poti. Velja dodati, da je zamašen nos pogostejši pri prehladu kot gripi.

Redna hidracija in svež zrak

Pri povišani telesni temperaturi je znano, da lahko oboleli močno dehidrira. Velikokrat je za to kriv tudi občutek, da nismo žejni. Priporoča se pitje nesladkanega čaja z limono. Vsekakor pa za sladkanje lahko poskrbite z žlico medu. Prostor, v katerem se najdlje zadržuje obolela oseba, je potrebno redno zračiti. Velja tudi, da je bolje, če je prostor nekoliko hladnejši in se je bolje topleje obleči.

Še nasvet glede prehrane v primeru gripe. Dobro je uživati hrano, v kateri je veliko cinka, in tisto, v kateri se skriva vitamin C. Torej obilo sadja in zelenjave, s čimer boste v telo vnesli tudi precej potrebne tekočine ter še dodatno okrepili imunski sistem.