NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kako poteka zdravljenje alergijskih bolezni?

Deli

Alergija je stanje, ko se imunski sistem pretirano odzove na določene snovi, ki so zdravi osebi sicer povsem nenevarne. Imunski sistem namreč takšno snov prepozna kot nevarnost in nemudoma ukrepa. Sprožilci ali alergeni so lahko najrazličnejša živila, cvetni prah, pršice ali pa denimo živalska dlaka.

Še vedno ni povsem znano, zakaj alergija sploh nastane, je pa v splošni veljavi higienska hipoteza, ki ugiba, da do alergijskih reakcij pride zaradi pomanjkanja srečanj z določenimi snovmi v otroštvu. Hipoteza namreč pravi, da se mora vsak otrok v obdobju odraščanja srečati z večjimi količinami potencialnih alergenov, s čimer bi se imunski sistem naučil, da niso zdravju nevarni.

Kako zdravimo alergije?

Pri alergijah si največkrat lahko pomagamo sami, v določenih primerih pa je potrebno poiskati tudi zdravniško pomoč. Sploh v tistih primerih, ko je ugotovljena alergija, ki lahko privede do težjih zapletov in celo smrti. Če imate ugotovljeno alergijo na cvetni prah, se seveda ne boste zadrževali v območju cvetočih rastlin ali dreves v času cvetenja.

Prav tako boste zelo pozorni pri konzumiranju živil, če vam bodo ugotovili alergije na nekatera izmed njih. Osebe, alergične na hišni prah in pršice, bodo v svojem domu pridno skrbele za čistočo, na posteljo pa namestile vzmetnice in vzglavnike proti pršicam. Znano je, da nekatere vrste alergij lahko vodijo tudi v astmo.

Klinično zdravljenje alergij s pomočjo imunoterapije

V primeru, ko običajni prijemi ne zadostujejo, se lahko zdravnik odloči za zdravljenje s pomočjo imunoterapije. Največkrat se imonoterapija izvaja v primeru alergije na trave in žuželke, saj je pri teh najbolj uspešna.

Alergik tako prejema cepiva, v katerih se v telo nadzorovano dovaja alergen. Pri vsakem cepljenju se količina alergena poveča, sama imunoterapija pa traja od 3 do 5 let.

Zdravljenje z antihistaminiki

Antihistaminiki so zdravila, ki jih v lekarni dobite tako na recept kot tudi brez. Med najbolj uporabljanimi so verjetno tablete Claritine, ki najdejo pot v marsikatero domovanje. Znano je, da po prvih znakih alergije (smrkanje, nabiranje sluzi, …) zaužitje antihistaminika hitro uredi nastalo situacijo. Uporablja se jih večinoma pri blažjih znakih in služijo kot preprečevanje razvoja alergije v hujšo obliko.

Bolniki, ki trpijo za astmo, se zdravijo s kortikosteroidi. Ker gre pri astmi za kronično vnetje dihalnih poti, bolniki z astmo kortikosteroide vdihavajo v rednih intervalih – tudi v obdobju, ko ne zaznavajo simptomov.

Zdravljenje hudih alergijskih reakcij

Alergike, ki doživijo še posebej hudo obliko alergijske reakcije, zdravijo celo z adrenalinom. V tem primeru pravimo, da oseba pade v anafilaktičen šok. Adrenalin pacientu oziroma prizadetemu dobesedno reši življenje.

Adrenalin se vbrizgava v mišico ali žilo. Osebe, ki trpijo za hudimi reakcijami po pikih žuželk in podobno, pa imajo adrenalinske injekcije na recept vedno pri sebi.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Ne spreglej