NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kako zaslužiti z Google AdSense?

Deli

AdSense je Googlovo orodje, namenjeno lastnikom spletnih strani oz. “webmasterjem”, ki želijo z obiskom svojih spletnih strani vsaj nekaj malega zaslužiti. Gre za delček kode, ki se namesti na samo spletno stran in v kolikor je vsem pogojem zadoščeno, se pričnejo na spletni strani pojavljati oglasi, posredovani s strani Googlove platforme.

Lastnik spletne strani dejansko zasluži z vsakim klikom na katerega izmed prikazanih oglasov. Teh seveda ne sme klikati sam, sicer bi Googlov algoritem to zaznal in imetnika računa kaznoval z blokado računa.

Koliko lahko zaslužim z Google AdSense?

Zaslužek, pridobljen s strani Google AdSense oglasov, se precej razlikuje od ene spletne strani do druge. Sam klik na oglas lahko prinese le malo, kot je na primer 0,01 €, ali pa precej spodobnih nekaj deset centov. Zneski so lahko tudi višji in dosegajo celo precej vrtoglave številke.

Gre za ekstremne primere, ko je spletna stran namenjena zelo nišnim obiskovalcev, kjer nato naletijo na oglase, za katere oglaševalci bogato plačujejo Googlu. Izmišljen primer: prodajalec luksuznih jaht in avtomobilov Googlu plačuje 100 € za vsak klik in na ta način tudi založnik lahko pride do precej spodobnega zneska. Je pa to zelo redek primer. Bolj običajni so kliki vredni od 0,05 – 0,30 €.

Več obiska pomeni več zaslužka

Matematika je dokaj enostavna. Več ljudi bo obiskalo vašo spletno stran, več bo možnosti, da bo kdo kliknil na katerega izmed oglasov. Si pa ni dobro delati pretiranih utvar z bogatenjem na ta način, vsaj kar se slovenskih spletnih strani tiče. Čisto takole na oko bi za mesečni znesek okrog 500 € potrebovali na spletni strani cca 100.000 unikatnih uporabnikov, čeprav je v resnici bolj pomembno, da spletna stran generira čim več prikazov.

Vsekakor pa ni slabo poseči po Google AdSense oglasih v primeru, da pišete kak blog ali pa morda upravljate z več spletnimi stranmi hkrati. Na vsaki se lahko nabere 10 € ali nekaj 10 €, kar na koncu leta lahko pokrije stroške, ki jih imate z domeno in gostovanjem. Nikoli pa se ne ve, morda z vsebino zadenete v zlato žilo, pridobite ogromno obiskovalcev in na ta način tudi precej spodobne zneske od oglaševanja.

Je tehnična namestitev Google Adsense zahtevna?

Načeloma niti ne. Potrebujete nekaj malega znanja z vstavljanjem HTML kode v spletno stran in zadeva hitro steče. Sama registracija v AdSense račun je enostavna, tam pa si nadalje kreirate različne velikosti oglasov in jih po želji opremite z raznobarvnimi kombinacijami okvirčkov, da se lepše podajo vaši spletni strani. Enostavno sledite podanim navodilom.

Pa še namig: veliko večino obiska na spletne strani generirajo pametne mobilne naprave, zato imejte v mislih tudi to. V AdSense računu boste zlahka našli posebne kode, ki oglase prilagodijo prav mobilnim napravam. Tam boste našli tudi različne opcije za prikazovanje oglasov, ki se lahko z eno samo kljukico samodejno vdelajo v glavo ali nogo vaše spletne strani in se celo prelevijo v PopUp oglas.

Pa veliko sreče pri služenju z Google AdSense!

Ne spreglej