NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kaj vse morate vedeti o barvah za les?

Deli

Radi imamo les, saj je bivanje v stanovanju ali hiši, ki ga vsebuje, nadvse prijetno, toplo in sproščeno. Les je izjemen material, ki ga je precej enostavno obdelovati in ga lahko uporabimo marsikje. Iz lesa izdelujemo pohištvo, uporablja se ga za talne obloge, ograje in celo v gradnji.

Lesene hiše so v zadnjem času še posebej priljubljene. A za les je potrebno tudi skrbeti, za kar poskrbimo z ustreznimi barvami, laki in premazi. Pa vemo, kakšna naj bo kvalitetna barva za les? Seveda je v prvi vrsti pomembno, za katero vrsto lesa gre in čemu je les namenjen.

Barvne kombinacije

Vsaka vrsta lesa ima svojo barvo in odtenek, kar še posebej pohištvu daje neko osebno noto. Da je naš dom urejen tako, kot si želimo, pa je potrebno smiselno izbrati tudi barve za les. Niti ni nujno, da gre vedno za enak odtenek.

Pokrivni premaz za les Woodex Aqua Solid

Pokrivni premaz za les Woodex Aqua Solid — Barvajmo.si

Pomembneje je, da se različne barve in odtenki med seboj ujamejo in dopolnjujejo. Oprema, ki nosi pridih rustikalnega, bo vsekakor nekoliko temnejših tonov, medtem ko bo pohištvo, izdelano iz smreke, breze ali bora, zagotovo svetlejših odtenkov.

Barvanje lesa notri ali zunaj?

Katero barvo za les bomo izbrali, je odvisno tudi od tega, ali bomo barvali notranje ali zunanje površine. Za notranjost hiše ali stanovanja je vsekakor bolje uporabiti barve za les na vodni osnovi, ki ne vsebujejo toksičnih snovi in ne dražijo sluznice.

Pokrivna barva za lesene površine AITAMAALI

Pokrivna barva za lesene površine AITAMAALI — Barvajmo.si

Zunaj je to nekoliko drugače, a se je tudi tam potrebno pred barvanjem ustrezno zaščititi z masko, v kolikor uporabljamo barve z vsebnostjo zdravju škodljivih snovi. In ne pozabimo, da barva daje lesu lep videz, za končno zaščito pa je treba poskrbeti z ustreznim premazom.

Preverite odtenek pred pričetkom dela

Pri barvah za les velja zapisati, da lahko presenetijo. Še posebej ko barvamo zunanje površine z različno gostoto oziroma površino lesa. Znano je namreč, da na hrapavi površini barva dobi nekoliko temnejši videz kot na gladki, pa čeravno gre za popolnoma enako barvo.

Barva za les in kovino TEKNOS Futura

Barve za les in kovino TEKNOS Futura (90, 40, 15) — Barvajmo.si

Prav zato je dobro, da pred pričetkom barvanja nanesemo sloj barve na določen del lesa in ocenimo, ali gre za odtenek, ki bo izpolnil naša pričakovanja. Tako kot na vseh različnih področjih, tudi med barvami za les seveda iščemo kvaliteto. V tem primeru z izbiro izdelkov TEKNOS zagotovo ne moremo zgrešiti. Morda tega niste vedeli, a v široki paleti različnih barv so tudi takšne, ki so primerne za barvanje tako lesa kot kovine.