NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Zakaj se odločiti za nakup strešnega šotora?

Deli

Ste ljubitelj narave in kampiranja? Potem ste zagotovo izkusili že vse mogoče načine tega krasnega sobivanja z naravo na najlepših točkah, kar jih človek lahko najde za oddih. Kampiranje v šotoru je še posebej krasna izkušnja, čeprav v kampih bivamo tudi v nekoliko bolj udobnih prikolicah.

Če ste tip človeka, ki se hitro odloči za kak vikend pobeg stran od ponorelega sveta in hkrati želi bivati v kampu oziroma na prostoru, kamor se lahko pripelje z avtomobilom, je lahko za vas idealna rešitev tudi strešni šotor. Strešni, ja! Takšen, ki ga povsem enostavno postavite kar na strehi svojega vozila.

Strešni šotor je sila praktičen

Zagotovo že imate izkušnje s transportom prtljage na dopust in ste že kdaj v ta namen uporabili strešni kovček. Prevoz strešnega šotora je popolnoma enak, saj je pritrjen na strešne nosilce vozila. Na voljo sta dve izvedenki, in sicer z mehko in trdo školjko.

Strešni šotor Thule Tepui Ayer 2

Strešni šotor Thule Tepui Ayer 2 (Extremevital.com)

Obe pa sta odporni na vremenske razmere in izdelani tako, da sta kar najbolj aerodinamični in ne ovirata same vožnje. Slednje je pomembno tudi za porabo goriva, čeprav je svetovana najvišja hitrost vožnje 120 km/h. Če se vam ideja zdi zanimiva, je potrebno dodati, da je strešni šotor mnogo enostavneje postaviti kot klasičnega.

Brez zamudnega postavljanja

Vsi ljubitelji kampiranja in bivanja v šotoru še kako dobro poznajo tegobe prvega dne, ko je treba šotor postaviti. Kot nalašč je v zemlji vedno kak kamen ali skala, ki zvije klin, in vedno kakšna palica ali kaj drugega zmanjka. Strešni šotor je lahko postavljen v zgolj eni minuti.

To velja za izvedenko s trdo školjko, ki se v resnici postavi praktično sama. Nič kaj dosti bolj komplicirano pa ni postaviti tistega z mehko školjko. Morda je treba zgolj kaj privezati ali vstaviti kakšno palico oziroma drog. Na koncu je to vsekakor precej enostavneje in hitreje kot postavljanje klasičnega šotora.

Prednosti strešnega šotora

Strešni šotor ima kar nekaj prednosti pred klasičnim. Omenili smo že enostavno postavljanje in transport. Tudi pri pospravljanju se izkaže za bolj enostavno rešitev od klasičnega, hkrati pa ni potrebno niti kakšno posebno čiščenje sestavnih sklopov in zlaganje na kup. Omenimo še prihranek pri času in odmaknjenost od tal.

V prvi vrsti tako uidemo morebitnim nočnim živalskim obiskovalcem, še ena prednost pa je v primeru dežja. Medtem ko nam lahko talni šotor zalije voda, v kolikor nismo izkopali jarka okoli šotora, pa se pri strešnem šotoru to ne bo pripetilo.

Udobje na strehi vozila

Navadno imajo strešni šotori že vgrajeno ležišče, zato tega ni potrebno voziti ločeno s seboj. Pri samem transportu prav tako prihranimo kar nekaj prostora v avtomobilu, saj lahko precej reči zložimo tudi v sam strešni šotor, če nam njegov model to omogoča.

Da bi imeli v njem dovolj prostora za bivanje, je treba biti zelo pazljiv pri nakupu in se pozanimati o natančnih dimenzijah šotora, ko je ta postavljen. Ni slabo takšen šotor prej niti preizkusiti, saj se lahko le na ta način prepričamo, da smo kupili primeren strešni šotor zase.

Kaj pa slabosti?

Tako kot je to pri vseh rečeh, imajo tudi strešni šotori kakšno pomanjkljivost, ki pa na koncu niti ni tako huda, da bi jim prilepili negativno oceno. Ker gre za nekoliko bolj okorno in težjo zadevo, je dobro, če pri montaži na strešni nosilec sodelujejo tri osebe.

Strešni šotor Thule Tepui Basin

Strešni šotor Thule Tepui Basin (Extremevital.com)

Ste vajeni v kampu zlesti iz šotora sredi noči in odhlačati na stranišče? Pri strešni izvedenki se bo pač treba nekoliko previdneje spustiti po lestvi. V resnici nič kaj tragičnega, kljub temu pa je morda modro razmisliti o izposoji strešnega šotora. Še posebej v primeru, ko se na kampiranje odpravite le enkrat ali dvakrat na leto.

Enak nasvet velja tudi za tiste, ki se o nakupu šele odločate. Med izposojo boste dodobra spoznali strešni šotor in se nato precej lažje odločili za nakup.

Ne spreglej